ALBERT MASÓ PLANAS

Nascut a Mataró (Catalunya), és llicenciat en Biologia per la Universitat de Barcelona (UB), obtenint el doctorat en Ecologia i Evolució (2017) – inicialment dirigit pel Dr. Ramon Margalef i actualment pels doctors Joaquim Baixeras i Javier Romero – en el Departament d’Ecologia, Biologia animal i Ciències ambientals.

Professor de Fotografia científica, tècnica, de Macro i de Natura (paisatge i fauna) en el Museu de la Ciència de Barcelona, la UNESCO, Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (on va dirigir diversos treballs de fi de carrera), Nikon School (Madrid & Barcelona), Centre d’Estudis de la Generalitat, CEIDA (Centro de extensión universitaria e divulgación ambiental de Galicia), Centre d’Estudis del Video i la Imatge, Eco-museu d’Esterri d’Àneu, Centre Excursionista de Catalunya, Parc Zoològic de Barcelona, Institució Catalana d’Història Natural, Pro 40-Vision, Centro Andaluz de Fotografía (CAF, Almería), Can Deu (Sabadell), Museu de Ciències Naturals de Barcelona, de Tremp, de Barcelona, de Mataró… i Centro de Tecnologías Avanzadas (CTA, Saragossa). Professor presencial i online des de la seva fundació (1994) de Fotografia Tècnico-Científica del Centre de la Imatge i Tecnologia Multimèdia (CITM de Terrassa, UPC: 1994-2014), l’única escola oficial de fotografia de l’Estat espanyol, en la que ha dirigit treballs de fi de grau.

Professor del curs d’ Expert Universitari en Fotografia i comunicació gràfica (UNIA), així como del Post-grau de Fotografía digital (La Salle-Universitat Ramon Llull) i del curs online “Un año de fotografía”, dirigit per José Benito Ruiz. També ha impartit cursos en els jardins botànics deValènciaBarcelona i Marimurtra, així com a les universitats de Vigo, Barcelona (UB), Cantàbria (Aula de Fotografía), València, les autònomes de Madrid (UAM) i de Barcelona (UAB), les d’estiu de Lleida, de Prada, a França (Universitat Catalana d’Estiu), la Universidad Internacional de Andalucía (La Ràbida)… El 2005 va participar com a ponent en el 1er taller de Fotografía de naturaleza de Cuba, en el N. Guanahacabibes(reserva de la biosfera).

Ha realitzat treballs d’investigació: d’Ecologia, dirigit pel Dr. Antoni Escarré, a la serra d’Espuña (1978-1979); de Biogeografia i distribució cartogràfica, dirigit pel Dr. Ramon Margalef (1989-1996); de Morfologia amb el microscopi electrònic de scanning, amb el Dr. Enric Ribes, (1982-1995); i molts altres detaxonomiafaunística, etologia, migracions… des de 1974 fins ara, publicant més d’un centenar d’articles i notes a revistes especialitzades nacionals i estrangeres. Membre de 12 associacions naturalistes i fotogràfiques, entre elles la Societat Catalana d’Herpetologia, l’Asociación Herpetológica Española i la Sociedad Española de Ornitología. És soci fundador de l’Asociación Española de Técnicos Especialistas en Fotografía Científica, la Societat Catalana de Lepidopterologia, Vision Agency (el 1993, on era director tècnic fins a 1997), l’Asociación Española de Fotógrafos de Naturaleza, la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura y la International Wildlife Photography Society.

Ha impartit més de 200 conferències, cursos y talleres a nombroses entitats; a part de les citades anteriorment, al planetari de Castelló de la Plana, a l’aula de cultura del CAM (Caja de Ahorros del Mediterráneo), a la Xarxa de biblioteques de Barcelona, Gris-Art, Sonimag, Museu Darder (Banyoles), centre cultural de Yecla (Múrcia)… així com cicles de sessions sobre la natura de Cuba i de Sudáfrica en el Museu de Zoologia de Barcelona i a Cosmocaixa. Ha organitzat i moderat diverses taules rodones a congressos internacionals sobre les perspectives de la fotografia digital, la sisena extinció, el canvi climàtic, etc. incloent una conferencia conjunta amb el Dr. Jordi Sabater Pi. Ha participat en uns 30 congressos internacionals de 12 países (Cambridge, Wageningen, Lisboa, Budapest, San Remo, Madrid, Calp, Guanahacabibes, Lunz am See, Helsinki, Brno…) i a 8 exposicions de biologia i fotografia (incloent a l’estranger, como Villeneuve de la Rivière), dues d’elles inaugurades al Cosmocaixa (Barcelona): Mariposas y Esencias y fragancias naturales. En el certamen Fotonature (La Palma, 2010) fou un dels ponents convidats, junt amb David Griffin i Kathy Moran (director de fotografia i editora en cap de National Geographic, a Washington DC) i altres especialistes en fotografia de Natura i viatges. Al certamen Sonimag-2013 realitzà una master class y va tenir l’exposició de fotos de gran formato “Texturas”: 40 imatges de Macro de detalles de papallones i altres  Participà al Montphoto-Fest (2013), coincidint amb Sadie Quarrier (editora gràfica de National Geographic en Washington), així como a Fotogenio-2014 coincidint amb Sebastiao Salgado i al Montphoto-Fest (2016) amb una projecció sobre la sabana africana, coincidint amb  Neil Aldridge, Jan van der Greef, Neil Osborne, Laurie Campbell…

Posseeix un arxiu de més de000 imatges de natura i ha obtingut 18 de premis de fotografia i de biologia, entre ells el del 50 aniversari de los estudis de Biologia (Colegio Oficial de Biólogos). També ha sigut jurat de diversos concursos fotogràfics. Ha efectuat nombroses expedicions, destacant les del Magreb, illes Canàries, Escandinàvia i, sobre tot, Amèrica del Nord, Carib i Àfrica meridional: Kruger, Kalahari, región de El Cabo… Guia fotogràfic de viatges de Clickdreaming (Tanzania, Estambul, Cuba, Laponia) i d’Australphoto (YellowstoneCaribEtiòpia i Kruger National Park).

Per encàrrec del Museu d’Història de Barcelona, durant 12 anys ha realitzat les fotografies macro de les pintures murals de la capella de Sant Miquel del Monastir de Pedralbes. Va participar en el cicle de fotografia aplicada a la investigació de l’Hospital Gregorio Marañón de Madrid i organitzà el II Congreso Nacional de Fotografía Científica. Actualment és coordinador i guia fotogràfic de l’agència Australphoto en els viajes a Cuba, Etiòpia, la ruta de la seda (Uzbekistan i Kirguizistan) i Kruger National Park (Sudàfrica).

Autor/coautor de la redacció decapítols y de fotografies (algunes en portada) en més de 20 llibres i enciclopèdies: Història Natural dels PP.CC., Fotosfera, Gran Enciclopèdia Catalana, Odisea, El patrimoni natural d’Andorra, Biosfera, Rutas para fotografiar la naturaleza, Handbook of the Birds of the WorldHandbook of the Mammals of the World… ha escrit 150 articles de divulgació científica, apareguts en 20 revistes, en algunes con seccions fixes com a columnista: Investigación y Ciencia (Scientific American), Mundo Científico (la Recherche), Naturaleza salvaje, Atzavara, Quo, Muy interesanteGeo, suplements de ciència de La Vanguardia, Avui i El País, Reptilia, Cingles, Ciencia & Vida, Nostra Terra, Foto-Sistema magazine, Integral, Xarxa, Àrnica, Rutas & Aventura, Descobrir Catalunya, Ciència, Altair, Mètode (durant 40 números va realitzar la secció Instants de Natura i actualment Jo i altres animals), National Geographic… Ha contestat preguntes per a la secció “Els perquès de Mètode”.

Autor/coautor de una desena dellibres, entre els que destaquen: La vida de les papallones (1985), Fotografía (en dos idiomes: 1995 y 1996), Observar mariposas (1997), Kalahari, el desierto rojo (1998), Guía de las aves de la Península Ibérica y Baleares (1999), la obra de 40 fascicles El mundo de los animales (2000-2001, traduït al polac) de National Geographic Society, la de 30 fascicles Domina y disfruta la fotografía digital (Multimedia, 2003-2004; dirigida por Hugo Rodríguez), Mariposas, de 50 fascículos (RBA, 2008-2009, traduïda al portuguès) i la guia de camp Anfibios y reptiles de la Península Ibérica, Baleares y Canarias (Omega, 2011). Actualment està escrivint un llibre sobre fotografia de Natura (Instants de Natura) i un volum de Fauna Ibérica, por encàrrec del Consejo Superior de Investigaciones Científiques (CSIC), per el que realitzà una estança en el Department of Entomology, del British Museum of Natural History de Londres.

Ha realitzat lacorrecció científica y l’adaptació a la Península Ibèrica de la guia BIRDS of Britain and Europe, de la Royal Society for the Protection of Birds (de Rob Hume), així com de 7 llibres suissos (Delachaux et Niestlé): Le loupLa chouette effraie, Le chamois et l’isardLe sanglierLe RenardLe faucon pèlerin y La chouette d’Athéna. Redactor de diversos CD-ROMs de Natura i nombroses ressenyes de llibres, ha col·laborat com a presentador y guionista de programes de TV (Què qui com, Redes, Col·leccionistes, etc.). Ha traduït de l’italià part de La Enziclopedia della Scienza (Ed. Salvat) i del francès, nombrosos articles de la Recherche. Ha col·laborat durant 6 anys amb el Ministerio de Educación y Ciencia como expert en l’elaboració de plans d’estudi de FP de Fotografía.

Asessor científic de Weldon Owen (Exploradores), Simposium Internacional de Naturaleza y Fotografía (13 edicions), Ed. Thema, Naturaleza salvaje (28 números), RBA Editores, Nostra Terra, Ed. Omega, EDC Natura, la sèrie d’ artròpodes BICHOS de RBA (120 fascicles, apareguts a nombrosos països i traduïts a diferents idiomes, 2006-2012), concurs Montphoto, el llibre Inspirats per la Natura, Ed. Blume, Iris, Mundo Científico, del projecte Mirada salvaje (llibre. exposició i web d’Andoni Canela), Guía de identificación de los mamíferos del Sur de África, així com de National Geographic (19972017).